spaanplaat

De vele toepassingen van spaanplaat

Blog

Waar kun je spaanplaat voor gebruiken?

Heb je wel eens van spaanplaat gehoord maar vraag je je af wat het precies is? Deze platen bestaan voor een groot deel uit samengeperst zaagsel en lijm. Er zijn veel verschillende soorten spaanplaten leverbaar die allen hun eigen kenmerken hebben. Zo is de basis spaanplaat vooral geschikt voor het gebruik in huis. Deze variant is namelijk niet zo goed bestand tegen vocht.

Uiteraard is er wel plaat verkrijgbaar dat bestand is tegen regen of vochtige ruimtes, maar de standaard plaat is enkel geschikt voor gebruik binnenshuis. Deze platen zijn makkelijk te bewerken maar daarentegen wel redelijk zacht. Hierdoor kan de vorm van een spaanplaat makkelijk verbuigen. Wil je het gebruiken om zelf meubels te maken? Hou hier dan rekening mee.

Diverse kwaliteiten

De sterkte van spaanplaat is natuurlijk ook afhankelijk van welke soort kwaliteit je kiest. Wil je dat jouw spaanplaat constructieplaten niet zo snel verbuigen en moeten ze tegen een stootje kunnen? Dan kun je het beste kiezen voor een spaanplaat met een grote hout hoeveelheid. Hoe dichter het hout op elkaar is geperst, des te sterker en robuuster de spaanplaat is.

Doordat spaanplaat makkelijk te verwerken is, wordt het veel gebruikt voor het produceren van meubels. Niet alleen door meubelfabrieken, maar ook als je zelf meubels van hout wilt maken en niet teveel geld wilt uitgeven. Voor deze toepassingen wordt spaanplaat vaak afgewerkt met een gladde bovenlaag wat ook wel fineer wordt genoemd. Meubels maken van spaanplaat biedt veel mogelijkheden.

Spaanplaat gebruiken om meubels mee te maken

Het laat zich makkelijk in allerlei vormen en maten zagen, en bij de juiste kwaliteit hebben deze constructieplaten ook nog eens een lange levensduur. Daarnaast zijn deze geperste platen zeer geschikt om te bekleden met bijvoorbeeld kunstleer of stof. Zo zijn ze de ideale begeleider voor het maken van jouw eigen meubels of kasten. Wil je jouw badkamer voorzien van een nieuw meubel? Ook daarvoor kun je spaanplaat goed gebruiken.

Zorg er dan wel voor dat je kiest voor spaanplaten die bestand zijn tegen vocht. Waterbestendige spaanplaten zijn tegenwoordig in allerlei maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Zo kun je zelf meubels maken op een voordelige manier die ook nog makkelijk te bekleden zijn. Spaanplaat kun je ook voorzien van een verflaag, mits je verf gebruikt welke geschikt is voor geperste houten platen.

Geef een reactie