mobility as a service plaatje

Mobility as a Service de toekomstige integrale vervoersdienst

Blog

Zeker als je geen auto hebt speelt de vraag hoe kom ik zo effici├źnt mogelijk van A naar B. Ook als je een auto hebt speelt het. Door de drukte in het verkeer is het aantal files de afgelopen jaren toegenomen waardoor met je eigen auto van A naar B gaan niet altijd meer de snelste oplossing is. Het personenvervoer vraagt daarom om een integrale oplossing waarbij meer vervoersvormen bij elkaar komen. Deze integrale oplossing is de laatste jaren in de maak door middel van Mobility as a Service. Sterker nog deze techniek is klaar om gebruikt te worden. Het is nog een kwestie van de verschillende vervoerspartijen het eens laten worden hoe Mobility as a Service ingevuld kan worden.

Hoe werkt Mobility as a Service?

Als Mobility as a Service als dienst gaat werken dan moet je dat voor je zien als online platform. Hierop geef je aan welke reis je wil maken. Doordat verschillende vervoersvormen zijn geïntegreerd krijg je een advies op welke manier je het beste deze reis kunt maken. Het kan dus zo zijn dat je vanaf huis met de bus naar het station gaat, vervolgens op de trein stapt en vanaf daar met een huurauto naar de plaats van bestemming gaat. Kortom een integrale vervoersservice waarin veel vervoersvormen bij elkaar komen. Als dit goed gaat werken kan het zomaar zo zijn dat het zelf hebben van een auto niet meer de snelste en goedkoopste oplossing is om van A naar B te komen. Hiermee kan Mobility as a Service behoorlijk wat vervoersproblemen oplossen. Denk daarbij aan het milieu en het groot aantal files die er dagelijks zijn in Nederland. Hierom is er vanuit de overheid ook veel aan gelegen om Mobility as a Service te doen slagen en wordt er de nodige tijd en aandacht aan besteed.

Waarom is Mobility as a Service er nog niet?

Je zou zeggen als de techniek er is, waarom kunnen we er dan nog niet gebruik van maken? Dit komt doordat er behoorlijk wat partijen bij elkaar gebracht moeten worden om Mobility as a Service te doen slagen. Dit betekent ook dat er meerdere belangen zijn die het eens moeten worden over de manier waarop deze oplossing ingevuld kan worden. En zover zijn we helaas nog niet met Mobility as a Service. Er wordt wel veel inspanning geleverd om partijen bij elkaar te brengen. Dus de vraag is meer wanneer het beschikbaar komt.

Geef een reactie