kerstverlichting plaatje

Wat zijn aandachtspunten bij kerstverlichting?

Blog

Het lijkt nog alsof het heel lang duurt, maar kerst is al over ongeveer 3 maanden weer. Voor je het weet ben je weer op zoek naar de kerstverlichting die jouw huis, bedrijfspand of schuurtje dit jaar moet versieren. Heb je er al zin in? De gezellige tijd met familie en vrienden. Ieder jaar weer net iets te veel afspraken ingepland om met die vrienden te eten en dan weer met de andere en o ja, de familie is er ook nog. Om het nog gezelliger te maken met deze gezellige mensen, brandt bijna iedereen wel kaarsjes en tuigt de kerstboom op om het echte kerstgevoel naar boven te brengen.

Steeds vaker wordt er gewaarschuwd door brandweerlieden om na te denken bij welke lichtjes je gebruikt. Maar wat zijn dan de aandachtspunten die je in gedachten moet houden? In deze blog kom je er achter wat drie belangrijke punten zijn om in gedachten te houden bij de aanschaf van kerstverlichting.

1)     Energierekening gaat omhoog

Dit is natuurlijk het minst belangrijke aandachtspunt, want er kunnen ergere dingen gebeuren. De stijging is vergeleken met wat normaal zou zijn in een wintermaand niet heel erg groot. Het verschilt natuurlijk per huishouden hoeveel hoger de kosten worden, want het ene huishouden pakt meer uit als het andere.

Om het algemeen te houden en een beetje inzichtelijk te krijgen, gaan we uit van een versierde kerstboom, een kerstster met gloeilampen, een lichtslang van 10 meter en honderd buitenlampjes. Als je deze lichtjes 32 dagen lang, 6 uur per dag laat branden zullen de extra stroomkosten tussen de €10 en €15. Doorrekend: als je het dag en nacht laat branden, ga je al snel naar €40 of meer.

2)     Kerstverlichting brandt maximaal

De lichtjes die wij als Nederlanders graag ophangen fonkelen heel gezellig. Fonkelende lichtjes brengen wel een gevaar met zich mee, omdat ze brand kunnen veroorzaken. Een aantal tips bij het gebruiken van kerstverlichting wat fonkelt zijn: 1 – controleer je kerstverlichting ieder jaar voor het ophangen op beschadigingen, 2 – gebruik gekeurde kerstverlichting, het liefst KEMA-KEUR en als laatste; kies voor ledverlichting. Ledverlichting wordt veel minder heet en is daardoor minder vatbaar voor brand. Naast het verminderen van gevaar voor brand is led ook nog energiezuiniger. Twee vliegen in één klap dus.

Na al deze tips gevolgd te hebben om brandgevaar te verminderen, is het alsnog van belang dat je te allen tijde de verlichting uitzet als je niet in de buurt bent. Het lichtje wat eigenlijk goed zou moeten werken en niet te warm zou moeten worden, kan toch zomaar wel te warm worden.

3)     Een droge boom

“Fake it” wordt altijd door de brandweer aangeraden. Natuurlijk, je kunt een kunstboom kopen, maar dat stuit bij sommigen tegen de borst. Voor degene die er geen problemen mee hebben om een kunstboom in huis te nemen, doe dat vooral want dat is de minst brandbare manier. Voor degene die er wel een probleem mee heeft; een gewone Nordmann kan ook wel blijven staan, maar je moet het blijven voorzien van water. Kerstbomen worden natuurlijk droog omdat ze normaliter geen water krijgen. Als je de boom voldoende water geeft, zullen de naalden blijven hangen en de boom minder brandgevaarlijk zijn. Een droge kerstboom plus hete kerstverlichting is echt vragen om problemen.

Geef een reactie