e-bikes

Handige informatie en tips over e-bikes

Blog

E-bikes zijn helemaal van deze tijd. Steeds meer fietsers profiteren van een ‘steuntje in de rug’ tijdens hun fietstochten. De e-bike is de laatste jaren met een flinke opmars bezig. Vooral forensen stappen over van auto of openbaar vervoer. Een van de belangrijkste motivaties is vanuit kostenoverweging. Veel werknemers krijgen een vaste maandelijkse onkostenvergoeding, maar wordt steeds onaantrekkelijker door de hard stijgende benzineprijzen. Ook wordt het openbaar vervoer steeds duurder en gaan forenzen op zoek naar alternatieven.

Forensen die een afstand tot 15 kilometer afleggen halen het meeste voordeel uit een e-bike. Doorslaggevende factoren zijn de relatief lage aanschafprijs ten opzichte van een auto, lage oplaadkosten ten opzichte van benzine, onafhankelijkheid door te gaan wanneer je wil. Een paar jaar geleden was een e-bike nog voorzien van een generatie accu’s met een beperkte actieradius. Tegenwoordig zijn e-bikes uitgerust met hoogwaardige lithium-ion accu’s en is 100 kilometer op één volle acculading goed te doen.

Waarom overstappen naar een e-bike en goed idee is

Op een e-bike van Stella blijf je in beweging zonder dat je je overmatig in hoeft te spannen. Langere afstanden afleggen is daarom geen probleem. Ook niet als je tegenwind hebt of een heuvel op moet. Op een e-bike moet je altijd zelf meetrappen. Vooral op langere afstanden werk je flink aan je gezondheid. Regelmatig fietsen reduceert de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht en Diabetes type 2 aanzienlijk. Naast financieel voordeel heeft een e-bike dus ook vele voordelen voor een gezondere levensstijl.

Positie van de motor

Een e-bike wordt aangedreven door een motor. Deze kan op verschillende plekken gemonteerd zijn: in het voorwiel, in het achterwiel en in het midden bij de trappers. Ieder heeft zijn voor- en nadelen. Een voorwielmotor is goedkoop, maar minder efficiënt. Daarnaast kun je het gevoel hebben dat de fiets voorgetrokken wordt. De middenmotor is het meest populair, omdat dit natuurlijker aanvoelt, en dat het zwaartepunt in het midden zitten. Onder senioren is dit een erg populaire e-bike. Prijstechnisch gezien is een voorwielmotor voordeliger in aanschaf dan een middenmotor, waarvan de techniek complexer is.

Geef een reactie