Klussen: met YouTube kom je wel!

Blog

Het huis is toe aan een opknapbeurt. We hebben er al een tijdje niks aan gedaan en er zijn verschillende grotere en kleinere klussen te doen. We hebben een lijst gemaakt met prioriteiten en willen zoveel mogelijk zelf doen. We vragen advies aan ervaren klussers en YouTube is er ook altijd nog. We kozen voor de kalme aanpak. Tenslotte willen we graag dat onze relatie nog leeft als de klussen geklaard zijn! Onze grootste uitdaging heb ik hieronder beschreven.

Badkamer

Numero één: het plafond in de badkamer. Door vocht ging de stuclaag bladderen en schimmelen. Eerst hebben we het plafond afgekrabd en geschuurd zodat alle schimmel en het oude stucwerk verwijderd was. Daarna hebben we latwerk aangebracht met daarop plafondpanelen die geschikt zijn voor vochtige ruimtes. De zijkantjes hebben we netjes afgewerkt met afwerklijsten. Het was sneller bedacht dan gedaan maar het resultaat mag er zijn!

Keuken

De tegels in de keuken hadden hun beste tijd gehad. De kleur was lang geleden trendy en een paar tegels waren gebroken. Ik heb ze allemaal los getikt. Daarna hebben we eerst de muren opnieuw geverfd en een nieuw aanrechtblad laten plaatsen. Voor het afvoeren van het klusafval konden we een big bag huren. In plaats van nieuwe tegels heeft mijn vriendin heeft een prachtig mozaïek op maat gemaakt, met afbeeldingen van bekende bouwwerken uit onze stad. Onze keuken heeft daardoor een unieke nieuwe look gekregen!

Stucwerk

Tenslotte gingen we een nieuwe uitdaging aan: een muur stucen. Dat is specialistenwerk maar omdat het een muur betreft die niet in het oog ligt, wilde ik het zelf doen. Hiertoe moest ik eerst de ondergrond vrij maken van losse deeltjes. Met een primer is de muur voorgestreken met een vachtroller. De primer voorkomt dat later het water te snel wordt onttrokken aan het gips waardoor het gaat poederen. Bij het aanmaken van het gips is het belangrijk dat het exact gebeurt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Het werken met de troffel en het raamwerk was even wennen. Een goede tip is dat je de troffel op de muur kunt aansturen met je duim. Daarna volgt het afreien met een afreilat. Plekjes met te weinig gips vul je op. Daarna volgt het messen, sponzen en pleisteren van de muur. Ik had diverse filmpjes op YouTube bekeken hoe dit aan te pakken. Een half uur nadien kun je je muur afpleisteren. Ik had een stuclaag van 5 millimeter aangebracht. Drogen kost een dag per millimeter. Na vijf dagen konden we de muur verven. Het was een intensieve klus maar we zijn zeer trots op het resultaat!

Geef een reactie